Talajmechanikai vizsgálat

TALAJVIZSGÁLATI JELENTÉS

A talajvizsgálati jelentés egy geotechnikus tervezői jogosultsággal rendelkező szakember által készített szöveges- és rajzi mellékletekkel ellátott dokumentum, amely az engedélyezési eljárás-, illetve a tartószerkezeti tervezés alapját képezi, geotechnikai tervezési adatok megadásával. A dokumentum különböző helyszíni- és laboratóriumi talajvizsgálatok alapján, Eurocode szerinti műszaki tartalommal készül.

A talajvizsgálati jelentés, a legtöbb esetben a tervdokumentáció szerves része, törvényileg-, rendeletekkel-, szabványokkal szabályozott, Magyarországon az Eurocode (az épületek tartószerkezeteinek méretezésére vonatkozó, európai szinten harmonizált szabványcsomag) által.

„Jó alapokra lehet építkezni!” – tartja a mondás.

Minden építési tevékenység – legyen az egy kisebb családi ház, többszintes társasház/irodaépület, raktár/csarnok épület, infrastrukturális létesítmények, hidak, de közvetve akár a Nemzetközi Űrállomás is – a talajra-, talajba-, a talajon-, vagy a talajból épül.

Elengedhetetlen tehát, különösen az előkészítési- és tervezési fázisban, de a hosszú távú üzemelés/élettartam alatt is, a talajok-, talajvíz viszonyok, az építési tevékenységek és talajkörnyezet kölcsönhatásainak ismerete, azok elemzése, annak érdekében, hogy biztonságos, gazdaságos, minimális karbantartást igénylő, élhető épített környezetet teremtsünk.

Talajvizsgálati jelentés készítése ugyanakkor sok esetben nem szabályozott, azonban minden építkezés esetén ajánlott.

Azért is javasoljuk, mert ez egy egyszerű, gyors és relatíve – a teljes beruházási költségekhez képest – elenyésző költségű vizsgálat, amely nagyon sok esetben rendkívül költséges, nehézkes, bizonytalan kimenetelű, utólagos károsodás elhárítást, szerkezet megerősítéseket, vagy akár komolyabb, életet is veszélyeztető helyzeteket előz meg.

Cégünk több évtizede foglalkozik utólagos szerkezet-megerősítéssel is, amely során számtalanszor derült ki, hogy a talajvizsgálat megspórolása miatt akár több nagyságrenddel nagyobb költségekbe, és több hónapos/éves átfutási idejű szakértésekbe, vitákba, perekbe és magába a megerősítési munkákba kényszerül a Megrendelő.

Az ajánlatunkat egyedileg, az adott építési tevékenységhez, területhez, stb. igazodva adjuk meg. A konkrét összeg sok mindentől függ, például:

 • Milyen részletezettségű? (területismertetéshez-, engedélyezési eljáráshoz-, kiviteli tervezéshez-, stb. készül)
 • Mihez készül? (családiház, több szintes iroda-, raktár-, csarnok-, út-, híd-, stb.)
 • Hol készül? (egy átlagos, valamennyire már ismert területen kevesebb vizsgálat is elég, mint pl. egy visszatöltött bányánál, vagy akár egy tó-, mocsár környezetében)

Egy átlagos méretű-, szerkezetű családiház esetén, átlagos építési telken ez komplexen (helyszíni vizsgálatokkal, laborvizsgálatokkal, szakvélemény dokumentáció készítéssel) a teljes beruházás 0,1-1,0%-a, jellemzően.

Ezzel együtt figyelembe kell venni, hogy a tartószerkezeti tervezés alapját képező, kellően feltérképezett talajviszonyok ismeretében, a geotechnikus-, vagy statikus tervező kellő bizonysággal tud műszakilag megfelelő és gazdaságos szerkezetet tervezni (egyszerűen szólva: nem tervez túlméretezett-, ezáltal jóval költségesebb szerkezetet, vagy éppenséggel megelőzi az esetleges alulméretezésből adódó későbbi problémákat, vagyis nagymértékben csökkenthető a későbbi károsodások, veszélyek, kellemetlenségek és ezek jelentős plusz költség vonzatának kockázata).

Cégünk több évtizedes tapasztalattal rendelkezik geotechnikai-, tartószerkezeti-, szerkezetmegerősítés tervezés- és kivitelezés területén.

A tervezési- és megerősítési munkáink alapjául szolgáló talajvizsgálatokat-, épület diagnosztikai vizsgálatokat a Cégünk szakemberei végzik, a Megbízóval egyeztetve, ill. az általunk szükségesnek tartott mennyiségben- és minőségben.

A talajfeltárásokhoz kisátmérőjű fúró berendezésünk, dinamikus szondánk, nyírószondánk, ill. a szükséges talajmechanikai laborberendezéseink állnak rendelkezésre. Ezek sok esetben folyamatos-, saját fejlesztés alatt is állnak.

A talajvizsgálati jelentés mellékleteként tervezési-, megoldási javaslatokat is adunk, a konkrét talajviszonyok, és tervezett beépítés tekintetében.

Sokoldalúságunk miatt, a talajvizsgálati jelentés készítésén túl, a geotechnikai- és tartószerkezeti tervezést is tudjuk vállalni, valamint alapozási- alapmegerősítési- és szerkezetmegerősítési kivitelezéseket is vállalunk.

Az építkezésekkel sok esetben nagymértékű munkagödör kiemelés- és emiatt munkagödör megtámasztási-, szomszédos épületek alapmegerősítési-, süllyesztési feladatok is együtt járnak. Ezek tervezésében- és kivitelezésében is nagy tapasztalattal rendelkezünk. A sajtolt mikrocölöpös megerősítés-, alapsüllyesztés technológiában élen járunk, és folyamatos fejlesztéseinkkel a legjobb megoldásokat keressük.

Így velünk, praktikusan egy kézben, megvalósulhat a geotechnikai- és tartószerkezeti tervezés, és sok esetben a kivitelezés is.

Ahhoz, hogy kézbe vehesse a Talajvizsgálati jelentés dokumentumát az alábbiak történnek jellemzően:
  • Telefonon, vagy e-mail-ben, vagy személyesen felveszi velünk a kapcsolatot.
  • Nagyjából-, vagy ideális konkrét tervdokumentációval ismerteti velünk építési szándékát.
  • A feladat ismeretében – ha szükségesnek látjuk helyszíni bejárással – , meghatározzuk a tervezett építési tevékenységhez szükséges mennyiségű- és minőségű talajfeltárási- és vizsgálati munkákat, amely alapján írásban ajánlatot küldünk Önnek.
  • Ha elfogadja az ajánlatunkat, akkor egyeztetünk a helyszíni vizsgálatok időpontjáról.
  • A helyszíni vizsgálatok után labormunkák, és a dokumentum összeállítása történik.
  • Számla rendezést követően küldjük a dokumentumot, digitálisan, ill. külön igény szerint nyomtatásban is.
Az egész átfutási ideje 1-3 hét, a feladat nagyságától is függően. A helyszíni vizsgálatok nem járnak kellemetlen szintű zajjal, porral, rongálással (adott esetben beton, padló-, stb. átfúrás szükséges lehet) és ideális esetben 2-4 órás munkaidőt igényel.