Tornacsarnok térszín süllyesztéssel

Egy ipari létesítményt akarnak tornacsarnokká alakítani úgy, hogy egy közbenső födémet elbontanak. A régi szerelőcsarnok alaprajza elég nagy ahhoz, hogy többféle sport űzésére alkalmas tornaterem jöjjön létre. A szükséges belmagasságot viszont még így sem lehetett biztosítani. A tulajdonosok elhatározták, hogy a meglévő térszintet süllyesztik olyan mértékben, hogy létrejöjjön a szükséges belmagasság.
Talajvizsgálat készült, melyből kiderült, hogy elérhető mélységben nagyobb teherbírású réteg található. Ezért a falak alá az új járószint tükörszintjéig készült szakaszosan egy vasbeton talpgerenda majd innen már csak aránylag ritkán tömbalapok készültek. Az új alapozás kétféle szakaszolásban készült.

Az első ütemben csak a talpgerendák helyén lett kiásva a talaj majd vasalva betonozva készült a talpgerenda. Ezt végig készítették az egész csarnok falazata alatt. Amikor ez elkészült már a belső földtömeget is el lehetett kezdni kitermelni. A következő szakaszban pedig egyenként a pontszerű alaptömbök készültek. A tömbök belógtak a készülő vasbeton aljzat alá úgy, hogy a tömbök vasalása és az aljzat vasalása összeépült. Mivel talajvízre nem kellett számítani, elég volt az új szerkezet belső felületén szigetelni az új burkolat alatt.