Templom kupola tervezése

Irodánk amikor 2019-ben felkérést kapott a kupola statikus terveinek elkészítésére, több szempontot is figyelembe kellett, hogy vegyünk.

Az kupola átmérője ~9.00m, melyet a templom tetején 21-m-es magasságban kell építeni. A helyszínen való elkészítéshez túl költséges lett volna az állványzat készítés, illetve komoly nehézségekbe ütközött volna más a zsaluzat kialakítása is. Ezt már az elején elvetettük, így jött az ötlet, hogy a földön elkészítve készüljön el, majd utólagosan daruztassuk fel az épület tetejére. Ebből viszont az következett, hogy a szerkezet súlya nem lehet több 20tonnánál, mivel csak annyit bír el a helyszínre kivezényelhető mozgó daru. Az emelés miatt még pluszban nehezítette a tervezést, hogy három ponton megemelhető legyen.

A megoldás végül az lett, hogy készült egy 7cm vastag lőtt betonos kéreg, amelyet 15cm es felülbordákkal erősítettünk meg. A felülbordák az ívet követve függőlegesen illetve körgyűrű szerűen is futnak a kéreg felületén. A fogópontokat a függőleges illetve a vízszintes felülbordák kengyelezésén belül elhelyezett T alakban kialakított acél szelvényekhez lettek hozzáhegesztve.

Emellett egy kengyelsor is elhelyezésre került a vasalatban, mely kilóg kéregbetonból. Ez a kengyelezés csatlakozott a fogadó szerkezek kitüskézéséhez. A feldaruzást követően a helyszínen a kengyelezés és a kitüskézés összebetonozásra került. Ez által egyesült a két szerkezet.