Épület diagnosztika

MEGLÉVŐ ÉPÜLETEK VIZSGÁLATA

Egy meglévő épület diagnosztikai vizsgálatát olyan esetekben érdemes elvégezni, ha azt át szeretnék alakítani, bővíteni vagy akár abban az esetben is ha annak állékonyságát bizonytalannak érzik.

A munka egy előzetes helyszíni szemlével kezdődik, ahol a megrendelő elmondja, hogy milyen munkákat szeretne elvégezni (pl. tetőteret beépíteni, teljes emeletet ráépíteni, melléépíteni, stb.).

Itt szóban elhangzik, hogy milyen vizsgálatok szükségesek ehhez, ezek közül melyek roncsolásmentesek, melyek járnak roncsolással.

A helyszíni vizsgálatok általában detektoros vaskereséssel történnek, mely minden esetben roncsolásmentesek. Gyakran végzünk szilárdságmérést beton vagy tégla felületeken. Ezek már nem minden esetben roncsolásmentesek, csak ha a szerkezet felülete vakolatlan. Ha vakolt, akkor egy kb. tenyérnyi felületen a vakolatot eltávolítjuk. Ha a szerkezetek vastagságát nem tudjuk egyszerű mérésekkel meghatározni, akkor teljes átfúrást szoktunk alkalmazni. Ez egy 10 mm átmérőjű lyukat jelent.

A födémek felső síkján lévő rétegek pontos ismeretét és vastagságát feltárásokkal szoktuk meghatározni. Ez a burkolat eltávolításával és a különböző rétegek vésésével történik, legfeljebb egy 50 x 50 cm-es területen. Speciális esetekben lehajlás méréseket is végzünk, ahol századpontos órával mérjük az elmozdulásokat, miközben egységnyi erőkkel terheljük a szerkezetet.

A vizsgált adatokból ellenőrző számításokat készítünk, melyből megtudjuk, hogy az egyes szerkezeteknek mekkora a teherbírása, van-e benne tartalék vagy esetleg annak megerősítése szükséges.

Erről statikus szakértői vélemény készül, mely tartalmazza a megrendelő igényeit, a helyszíni vizsgálatok részletes leírását és jegyzőkönyveket, a számításokat és azok eredményeit, valamint (ha szükséges) a megerősítés lehetőségeit.

A tervezett bővítés vagy átalakítás tartószerkezeteket érintő részeiről kiviteli terveket is készítünk. Amennyiben a szerkezet megerősítésére van szükség, arról is készítünk tervet, sőt a kivitelezésben is tudunk segíteni, ugyanis kivitelező részlegünk több évtizede végez szerkezetmegerősítő munkálatokat.